Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς η κακοποίηση των ζώων συνδέεται με άλλες μορφές βίας και παραβατικότητας

Η κακοποίηση των ζώων συνδέεται, αποδεδειγμένα πλέον, με την ενδοοικογενειακή βία καθώς και με άλλες μορφές παραβατικότητας και εγκληματικής συμπεριφοράς.

Γράφει η ομάδα της Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική

Όταν τα ζώα σε ένα σπίτι είναι κακοποιημένα ή παραμελημένα, αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα προειδοποιητικό σημάδι πως ίσως και άλλοι μέσα στην οικογένεια να μην είναι ασφαλείς. Το ζώο είναι συχνά το πρώτο θύμα της ενδοοικογενειακής βίας και η κακοποίησή του έχει στόχο τον παραδειγματισμό προς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Το φαινόμενο της κακοποιητικής συμπεριφοράς προς τα ζώα, ενώ εμφανίζεται όλο και συχνότερα στην κοινωνία, δεν έχει λάβει την αρμόζουσα προσοχή, με σχετική έλλειψη στις επιστημονικές έρευνες, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί ένα σημάδι επαγρύπνησης για την εκδήλωση μελλοντικής διαπροσωπικής νεανικής βίας και για την πρόληψή της.

Για πρώτη φορά στην βιβλιογραφία, η σύνδεση της διαπροσωπικής βίας και της κακοποίησης των ζώων καταγράφεται στο βιβλίο του Γάλλου ψυχιάτρου Philippe Pinel το 1809. Εκεί, οι βίαιες συμπεριφορές κατά των ζώων από παιδιά κι εφήβους θεωρείται «κόκκινη σημαία» για τη μετέπειτα εμπλοκή σε διαπροσωπική βία και άλλες αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Στην Ελλάδα, πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, συμβάλλουν στην όξυνση της επίγνωσης των αστυνομικών οργάνων και εισαγγελικών λειτουργών για την επικινδυνότητα των εγκλημάτων που κρύβει η κακοποίηση των ζώων.

Και η ελληνική νομοθεσία συντονίζεται, στην αυστηροποίηση των ποινών για την κακομεταχείριση των ζώων, αλλά ακόμα δυστυχώς δεν έχει γίνει συνείδηση, έστω και αν έχει αποδειχθεί επιστημονικά αλλά και στην πράξη, ότι «η κακοποίηση των ζώων είναι η πρώτη πράξη ενός βίαιου ατόμου».

Τα εγκλήματα κατά των ζώων, ως φαινόμενο πολυπαραγοντικό και πολυδιάστατο, θα πρέπει να μελετηθούν από διαφορετικές πλευρές και σε διαφορετικά επίπεδα, ώστε να μπορεί να υπάρξει μία αποτελεσματική και ουσιαστική αντεγκληματική πολιτική.

Οι Αμερικάνοι λένε ότι «αν θες να προστατεύσεις την κοινωνία, τότε εστίασε στην προστασία των ζώων. Αν δεις κάποιο από αυτά να κακοποιείται, τότε ξέρεις ότι έχεις πιάσει την άκρη μιας υπόθεσης που θα σε οδηγήσει κάπου αλλού, σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα».

Σημείωση: Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από τη σελίδα: https://www.topetmou.gr/gata/pos-i-kakopoiisi-ton-zoon-syndeetai-me-alles-morfes-vias-kai-paravatikotitas/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *